Dolar
32.38
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,528.00
BTC/USDT
69,730.00
BIST 100
9,068.60
Dünya

UNRWA Genel Komiseri Krahenbühl: Siyasi çözüm bulamıyorsanız bari UNRWA'ya önem verin

UNRWA Genel Komiseri Krahenbühl, "Eğer siyasi ve razı edici bir çözüm bulamıyorsanız bari Filistinli mültecilerin sorunu çözülene kadar uluslararası camia UNRWA'ya insani hizmetlerini sürdürmesi için önem vermelidir." dedi.

22.01.2018 - Güncelleme : 22.01.2018
UNRWA Genel Komiseri Krahenbühl: Siyasi çözüm bulamıyorsanız bari UNRWA'ya önem verin

KUDÜS – Eshat Fırat

Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krahenbühl, Filistin-İsrail çatışmasının bölgede kronik bir soruna dönüştüğünü belirterek, "Eğer siyasi ve razı edici bir çözüm bulamıyorsanız bari bırakın da uluslararası camia UNRWA'ya insani hizmetlerini sürdürmesi için önem versin." dedi. 

Genel Komiser Krahenbühl, UNRWA Danışma Komisyonu Dönem Başkan Yardımcılığını yürüten Türkiye'nin, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Gürcan Türkoğlu'na teknik bir ziyaret gerçekleştirdi, ardından da AA muhabirine özel açıklamalarda bulundu.

ABD'nin UNRWA'ya yapacağı yardımda kısıtlamaya gitme kararı üzerine Filistinli mültecilerin büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduklarına işaret eden Krahenbühl, "UNRWA tarihinin krizi ile karşı karşıyadır ve bu krizden çıkmanın yollarını arıyor. Bu mali kısıtlamaların sonuçları açık ve net ortadadır." diye konuştu.

Washington yönetiminin on yıllardır UNRWA'ya desteğini sürdürdüğünü dile getiren Krahenbühl, "ABD'nin 2017 yılındaki yardımları 360 milyon dolara ulaşmıştı. Bu yıl bu desteğini 60 milyon dolara indirmesinin UNRWA'nın Filistinli mültecilere sunduğu hizmetler üzerinde çok açık etkileri olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Siyasi tartışmalarda UNRWA gibi uluslararası kuruluşlar rehin alınmamalıdır"

BM Genel Kurulu'nda Türkiye’nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın kararını, "Kudüs'ün ruhani, dini ve kültürel boyutlarının" korunması gerektiği şeklinde eleştiren, kadim şehrin statüsünün BM kararları çerçevesinde müzakerelerle çözülecek en son konu olduğu vurgulanan tasarının kabul edilmesine dikkati çeken Krahenbühl, şunları söyledi:

"BM Genel Kurulu'nda Kudüs ile ilgili gerçekleşen diyaloğun ABD'nin bu kararı üzerinde etkileri olabilir. Ancak bu konuda dakik bir bilgiye sahip değilim. Asıl önemli nokta şudur ki, siyasi tartışmalarda UNRWA gibi uluslararası kuruluşlar rehin alınmamalıdır. Eğer siyasi ve razı edici bir çözüm bulamıyorsanız bari bırakın da Filistinli mültecilerin sorunu çözülene kadar uluslararası camia UNRWA'ya insani hizmetlerini sürdürmesi için önem versin."

"UNRWA her zaman şeffaf bir kuruluş olmuştur"

Krahenbühl, ABD'nin UNRWA'nın çalışmaları konusunda herhangi bir şüphe duymadığının altını çizerek şunları kaydetti:

"Doğrusu ABD'nin mali yardımda kısıtlamaya gitmesinin sebeplerini belirlemek zordur. Ancak önemli olan şey şudur ki o da her ne olursa olsun UNRWA’yı ilgilendirmez. ABD’nin bizim eğitim hizmetlerimize ilişkin hiçbir şüphesi olmamıştır ve bu yönde herhangi bir tartışma olmamıştır. Aynı şekilde sağlık hizmetlerimizle de ilgili bir tartışma olmamıştır. ABD her zaman UNRWA'nın şeffaf bir kuruluş olduğunu itiraf etmiştir. Geçen yıl ABD'ye yaptığım ziyarette de ABD'li yetkililerin UNRWA'nın merkezi konumu ve önemine vurgularını, takdirlerini duydum. Bu yetkililer bana ABD'nin UNRWA'ya desteğinin süreceğini ısrarla vurguladı."

Krahenbühl, yakında Türkiye'yi ziyaret edecek

Krahenbühl, yakında Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini belirterek, "Bu ziyaretimde de Türkiye ile UNRWA arasında devam eden güçlü iş birliğini ele alacağız ve bu iş birliğinin seviyesini daha da yükseklere çıkarma konusunda görüş alışverişinde bulunacağım." dedi. 

"UNRWA, BM üyesi ülkelerin koruması altındadır"

Krahenbühl, UNRWA'nın uluslararası camianın korumasında olduğunu vurgulayarak, "Öncelikle UNRWA'nın görevi ile UNRWA'nın krizde olması arasında fark vardır. UNRWA'nın görevi BM üyesi ülkelerin koruması altındadır. UNRWA'nın görevi her üç yılda bir yenilenir. Son görev yenileme sürecinde 167 ülke UNRWA'nın görevinin yenilenmesini istedi. Bu çok önemli bir sayıdır. Bu sayı, 167 ülkenin UNRWA'nın kilit rolüne verdiği önemin bir göstergesidir." dedi. 

"Bu çocukların geleceklerini inşa etmeleri için uğraşacağım"

"Sadece bu çocuklar için de olsa siyasi bir çözüm ve destek bulmazsak, kişisel çabalarımla bu çocukların geleceklerini inşa etmeleri için uğraşacağım." diyen UNRWA Genel Komiseri, şöyle devam etti:

"Herkes İsrail-Filistin sorununu yakından takip ediyor ve politik hassasiyetinin farkında. Ancak her zaman insani boyutu göz önünde bulundurmamız lazım. Bu çatışmanın insani boyut üzerindeki etkilerini görmeliyiz. UNRWA'nın okullarında okuyan Filistinli çocuklar çok acılar yaşadı. Bakın mesela Gazze'deki çocuklar. Bu nesil, 8 yıl içinde 3 ayrı savaşa maruz kaldı. Yüzde 90 hayatları boyunca Gazze’den dışarıya çıkamamıştır. Bütün bunlara rağmen gözlerinde geleceği inşa etmek için bir ısrar olduğunu görüyorsunuz." 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın