Dolar
32.49
Euro
34.89
Altın
2,331.03
ETH/USDT
3,148.20
BTC/USDT
64,448.00
BIST 100
9,716.77
Ekonomi, Girişimci Kadınlar

Devrekli kadınların azminden yöresel marka doğdu

Zonguldak'ta dikiş eğitmenliğinden emekli olduktan sonra babadan kalma bahçesini değerlendirmek için çiftçiliğe başlayan Uysal, 8 çiftçi kadınla kurduğu kooperatif sayesinde yöredeki kadınları üretime yönlendirdi.

19.09.2017 - Güncelleme : 21.09.2017
Devrekli kadınların azminden yöresel marka doğdu

ZONGULDAK - GÖKHAN YILMAZ

Zonguldak'ta dikiş eğitmenliğinden emekli olduktan sonra babadan kalma bahçesini değerlendirmek için çiftçiliğe başlayan Saniye Uysal, 8 çiftçi kadınla kurduğu kooperatif sayesinde "Devrek Güneşi" adlı yöresel ürün markasının piyasaya çıkmasını sağladı.

Saniye Uysal, Halk Eğitim Merkezinde dikiş eğitmeni olarak uzun yıllar çalışmasının ardından 11 yıl önce emekli oldu.

Babasından kalma bahçeyi kardeşleriyle değerlendirmek için çiftçilik yapmaya karar veren bir çocuk annesi Uysal, bahçeden topladığı ürünleri satacak pazar bulmakta güçlük çekince 8 çiftçi kadınla bir araya gelerek, 2010 yılında Devrek Merkez-Dedeoğlu-Çolakpehlivan Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurdu.

Başkanlığını yaptığı kooperatifin üye sayısını zamanla 53'e çıkaran Uysal, birlikte hareket ettiği kadınlarla "Devrek Güneşi" adlı yöresel ürün markasının doğmasını da sağladı.

Uysal ve çalışma arkadaşlarının yaptığı yöreye özgü cevizli kömeç, Devrek ekmeği, tarhana ve beyaz baklava gibi ürünler, internet üzerinden Türkiye'nin dört bir yanına satılıyor.

Kooperatifin başkanlığını yürütmenin yanı sıra topladığı sebze ve meyveyi pazarda satan, yöresel ürünlerin yapımı için fırında emek harcayan Uysal, hem azmiyle çevresindeki kadınlara örnek oluyor hem de kooperatif üyelerini üretime yönlendiriyor.

Saniye Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeşleriyle babasından kalma yerleri değerlendirmek istediklerini ve bu yerlere fidanlama yaparak çiftçiliğe başladıklarını anlattı.

Doğru ve başarılı bir çiftçilik yapabilmek için organik tarım kursuna gittiğini belirten Uysal, "Sebze ve meyveyi ürettik ancak satacak pazar sıkıntımız oldu. Daha sonra Dedeoğlu, Çolakpehlivan köylerinden çiftçi kadınlarla bir araya geldik. Mart 2010'da 8 çiftçi kadınla bu kooperatifi kurduk. Serüvenimiz bu şekilde başladı. 7 yıldır onlarla çalışıyoruz. Toplamda 53 ortağımız var." diye konuştu.

Kooperatifin kurulmasıyla markalaşma sürecinin tamamlandığını ifade eden Uysal, "Altyapı anlamında belgelerimizi de aldık. İnternet sitemiz mevcut. Çiftçi arkadaşlarımızın ürünlerini alıp makarna yapıyoruz, sütünü alıyoruz tarhana, yoğurt, peynir yapıyoruz. Kooperatif şu an yöresel ürünler ve unlu mamullerde aktif olarak çalışmakta." dedi.

"Başkan-çalışan ayrımı yok"

Saniye Uysal, kooperatif kurmayı planladığında farklı tepkiler aldığını dile getirerek, "İlk başlarda çok umutsuzlardı. 'Kadınlar bir araya gelir, birbirlerini yerler' dediler ama öyle olmadı. Biz şeffaf çalışan bir kooperatifiz. Yönetim anlayışımız biraz daha farklı. Yeri geldiğinde merdiven temizliyorum, mutfağa ve fırına da giriyorum. Elimizden geldiği kadar hepimiz aynı işi yapmaya çalışıyoruz. Bizde başkan-çalışan diye bir ayrım söz konusu değil. Biz kolektif bir şekilde ekip çalışması yapıyoruz." diye konuştu. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın