Dolar
32.38
Euro
35.00
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,541.80
BTC/USDT
69,861.00
BIST 100
9,086.69
G20 Türkİye

Avrupa Birliği Bakanı Çelik: Avrupa'da misafir değiliz, ev sahibiyiz

Avrupa Birliği Bakanı Çelik, "Tarih boyunca Avrupa devleti olduk, Avrupa'da misafir değiliz, ev sahibiyiz." dedi.

13.12.2016 - Güncelleme : 13.12.2016
Avrupa Birliği Bakanı Çelik: Avrupa'da misafir değiliz, ev sahibiyiz Fotoğraf: AA/Özge Elif Kızıl

TBMM

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2017 yılı bütçesinin görüşmelerinde yaptığı konuşmada, şehitlere rahmet diledi.

TSK'ya ait bir uçağın Diyarbakır'da düştüğüne işaret eden Çelik, TSK ve millete geçmiş olsun temennisinde bulundu.

Avrupa Birliği (AB) meselelerini tartışırken sadece AB ile katılım müzakereleri ve fasıllar gibi meselelerin çok ötesine geçen bir ajandayı tartıştıklarını belirten Çelik, "Terör, demokrasi, özgürlük-güvenlik dengesi, güvenlik ve demokrasinin nasıl bir arada yaşatılacağı gibi çok geniş bir gündem içerisindeyiz." diye konuştu.

Çelik, Türkiye haritasının tam ortasından bir çizgi çektiklerinde, çizginin güneyinde kalan kesimde, dünyanın, Suriye ve Irak bölgesi başta olmak üzere ağır bir güvenlik ve demokrasi kriziyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. Çelik, çizginin yukarısına baktıklarında değerler krizi, ekonomik krizin, AB topraklarında bütün bir Batı sistemini sarsacak biçimde kendisini gösterdiğine işaret etti.

Çelik, 2017'nin herkes açısından kritik bir yıl olduğunu, Avrupa'daki 5 ülkede ciddi şekilde aşırı sağın anketlerde yükseldiği seçimlerin yapılacağına dikkati çekti. Bu 5 ülkedeki seçimlerde ortaya çıkacak tablonun, Avrupa ve Batı sisteminin geleceğini etkilemek bakımından çok önemli sonuçlar doğuracağını vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

"Nitekim ABD'nin seçilmiş başkanı Trump'ın korumacılığa meyilli bir politika izleyeceğini ifade etmesi, NATO konusunda Avrupa'yı daha fazla yükümlülüğe, ABD'yi daha az yükümlülüğe davet eden bir politik tutum serdetmesi, önümüzdeki dönemin güvenlik açısından da yeni tartışmalara gebe olduğunu gösteriyor. Brexit sonrası Avrupa'nın nasıl bir Avrupa olacağı da ciddiyetle tartışmamız, takip etmemiz gereken bir gündem. Tüm bu belirsizlik ortamı, önümüzdeki dönemde istikrarın, güvenliğin ve demokrasinin ciddi bir türbülansın içerisine gireceğini gösteriyor. Dolayısıyla AB ile ilgili konuştuğumuzda bütün bu ajandayı da göz önünde tutmamız gerekiyor."

"Sakın ola ki..."

İlerleme raporlarının, Türkiye'deki gerçekleri net yansıtmayan raporlar olduğunu, bu raporlarda genelde seçmeci bir yaklaşım ileri sürüldüğünü belirten Çelik, dünyanın her tarafında artık demokrasinin birinci şartının terörle mücadele olduğunu söyledi.

Çelik, terörle mücadelenin, demokrasinin gelişmiş olup olmamasından bağımsız olarak yerine getirilmesi gereken bir kavram olduğuna işaret etti. Bundan 10-20 yıl önce, "Eğer demokrasi gelişirse terör minimize olur." denildiğini anımsatan Çelik, şu görüşlere yer verdi:

"Fakat bugün görüyorsunuz ki dünyanın en gelişmiş demokrasileri terör tehdidiyle karşı karşıyadır. Terör örgütlerinin yapısında geçmişe göre ciddi bir genetik değişiklik vardır ve terörle mücadele demokrasiyi korumanın bir ön şartı haline gelmiştir. Bu sebeple Türkiye'nin kararlılıkla mücadele ettiği ve etmeye devam edeceği PKK terör örgütünden bahsederken, AB'deki herhangi bir raporun orantılılıktan bahsetmesini kesinlikle kabul etmiyoruz. Niçin? DAEŞ terör örgütüyle mücadele ederken, kendi canınızı yakan terör örgütlerinden bahsederken orantılılıktan bahsetmiyorsunuz, PKK terör örgütünden bahsederken orantılılıktan bahsediyorsunuz. Sakın ola ki Türkiye'deki terör eylemlerinden bahsederken, cümlelerinizi kurarken 'Şiddete karşıyız' gibi genelgeçer cümleler kurmayın. 'Şiddete karşıyız' gibisinden meşru devlet otoritesi ile terör örgütünü eşitleyen cümleler kurulması, aslında terör örgütlerine örtülü destek verilmesi anlamına gelir. Bu sebeple de barış ve benzeri kelimeleri kirletmeyin çünkü barış dediğiniz şey, iki meşru güç arasındaki çatışma neticesinde olur. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti devleti, demokrasisine, hukuk devletine, toplumsal istikrarına karşı bir terör tehdidiyle karşı karşıyadır, verilen mücadele de buna karşıdır. Bu bağlamda, iç savaş kelimesinin kullanılması da doğru değildir. Bu ifadelerin hepsinin ne manaya geldiğini biliyoruz. Bu ifadeleri DAEŞ terör örgütü için kullanmanız nasıl mümkün değilse, PKK, DHKP-C ya da Fetullahçı Terör Örgütü için de kullanmanız mümkün değildir. "

"Misafir değil, ev sahibiyiz"

Çelik, Avrupa ile olan ilişkilerinde bir Avrupa devleti olarak konuştuklarına değindi. Ömer Çelik, "Bizim devletimiz Ortadoğu boyutuna kavuşmadan önce Avrupa boyutuna sahip bir devletti. Kayseri'yi elde etmemiz, Edirne'yi elde etmemizden 50 yıl sonradır. Tarih boyunca Avrupa devleti olduk, Avrupa'da misafir değiliz, ev sahibiyiz." dedi.

"Milletvekili göreviyle bağdaşmaz"

Çelik, basın, ifade özgürlüğü, temel haklar, yargı bağımsızlığı, güvenlik-adalet dengesi, güvenlik-özgürlük dengesini içeren fasılların 23 ve 24. fasıllar olduğunu anımsattı. Çelik, "Buyrun 23 ve 24. fasılları açalım. Bu fasıllarla ilgili gerekleri ne kadar hızlı şekilde yerine getirdiğimizi göreceksiniz. Zannediyorlar ki biz ifade, basın hürriyeti gibi kavramlardan çekiniyoruz. Tam tersine biz bu kavramların olmadığı bir Türkiye hayal etmedik, etmiyoruz. Şunun adının iyi konulması lazım sivil siyaset ile terör arasına, basın hürriyeti ile terör arasına çizgi çekilmediği takdirde demokrasi hayal, yalan olur." diye konuştu.

"Türkiye hiçbir şekilde fasıllar ve diğer konularda indirim beklemiyor"

Sık sık, "Türkiye bizden istisnai kriterler beklemesin" denildiğini belirten Çelik, "Bizim de ifade ettiğimiz şudur; Türkiye sizden hiçbir şekilde fasıllar ve diğer konularda indirim beklemiyor. Ama söz konusu, Türkiye büyük bir stratejik güç olunca siz de bu kriterlere zam yapmayın. Biz indirim beklemiyoruz, siz de zam yapmayın." ifadesini kullandı.

Muhabir: Meltem Öztürk

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın