Dolar
32.37
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,543.40
BTC/USDT
70,682.00
BIST 100
9,079.97
Kültür

Kaplanoğlu'ndan 'film dağıtımında tekelleşme' eleştirisi

Yönetmen Kaplanoğlu, Türk filmlerinin dağıtımı konusunda daha duyarlı olunması gerektiğini belirterek, "Bu konudaki dağıtım tekelinin kırılması ve filmlerin herkese ulaşması dileğim"." dedi.

09.01.2018 - Güncelleme : 09.01.2018
Kaplanoğlu'ndan 'film dağıtımında tekelleşme' eleştirisi

KARABÜK - Ersin Turan

Yönetmen Semih Kaplanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son filmi "Buğday"ın Anadolu'nun çeşitli yerlerindeki gösterimlerinin devam ettiğini söyledi.

Filmin dağıtımıyla ilgili bazı sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Kaplanoğlu, popüler filmler dışındaki filmlerin halka ulaşmasında zorluklar bulunduğunu ancak yapılan organizasyonlarla seyirciye, halka, ulaşılamayan yerlerdeki insanlara ulaşabildiklerini kaydetti.

"Filmlerin herkese ulaşması benim dileğim"

Kaplanoğlu, film, gişe ve hasılatta tüm zamanların rekorunun kırılmasının çok önemli olduğunu ancak sinemadaki dağıtım konusunda tekelleşme bulunduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"Tekelleşme bu düzeyde olmasa sayı belki daha da artar diye düşünüyorum. Birtakım yapımcılar, dağıtım şirketleri ve sinema sahipleri, Türk filmlerinin dağıtımı konusunda daha duyarlı olmalılar. Kültür ve Turizm Bakanlığı senede 60-70 filme destek oluyor ama pek azı sinemalarda gösterim şansı buluyor. İllerimizdeki, ilçelerimizdeki, kasabalarımızdaki kültür merkezleri yenilenerek, restore edilerek, dijitalize edilerek belki dağıtım ağı daha da genişletilebilir ve burada adaletli bir tutum ortaya çıkabilir. Yoksa diğer türlü Türk halkı sadece komediler ve belirli popüler filmlerin dışında hiçbir şeyle muhatap olamayacak, karşılaşamayacak." 

Kaplanoğlu, "Sadece popüler kültürleri tüketime dayalı, insanları eğlendirmeye yönelik ürünler, bir yere kadar insanların hafızasında, belleğinde hiçbir şey bırakmıyor. Bu konudaki dağıtım tekelinin kırılması ve filmlerin herkese ulaşması benim dileğim." ifadesini kullandı.

"Kendimizi kendimize anlatmakta sıkıntı var"

Kaplanoğlu, belli başlı yönetmenlerin dünyada tanındığını ve filmlerinin vizyona girdiğine dikkati çekerek, "Mesela bizim 'Yusuf Üçlemesi'.. Daha önce yaptığımız 'Yumurta', 'Süt', 'Bal' dünyada 40'tan fazla ülkede vizyona girdi. Japonya'dan Güney Amerika'ya, Amerika'dan Asya'ya kadar birçok ülkede gösterildi." dedi.

Bu konuda dünya çapında ödüller almış başka yönetmenlerin de bulunduğunu belirten Kaplanoğlu, şöyle devam etti:

"Ama bu dağıtım meselesi, yurt dışında filmlerin gösterilmesi meselesi Türkiye'de yeteri kadar zikredilmiyor. Belli bir bakış açısı, popüler kültür ürünleri ancak Türkiye'de gösterilenler olarak ilgi çekiyor ama dünya ölçeğinde bizim filmlerimizin yaptığı etkinin, Türkiye'nin tanıtımına katkısının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Biraz bu konuda kendimizi kendimize anlatmakta sıkıntı var."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.