Dolar
32.54
Euro
34.89
Altın
2,319.56
ETH/USDT
3,111.30
BTC/USDT
63,462.00
BIST 100
9,711.01
Politika

AK Parti İstanbul İl Başkanı Temurci: Oyalama taktiği izleyip televizyonlardan halka çağrı yaptım

FETÖ'nün AK Parti İstanbul İl Başkanlığının işgal girişimine ilişkin davada tanık olarak dinlenilen AK Parti İstanbul İl Başkanı Temurci, televizyon kanallarına bağlanarak oyalama taktiği izlediğini ve halkı alanlara davet ettiğini söyledi.

Murat Paksoy, Muhammed Enes Can, Mustafa Hatipoğlu  | 26.07.2017 - Güncelleme : 26.07.2017
AK Parti İstanbul İl Başkanı Temurci: Oyalama taktiği izleyip televizyonlardan halka çağrı yaptım

Istanbul

İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında AK Parti İstanbul İl Başkanlığının işgal girişimine ilişkin 14'ü tutuklu 75 sanığın yargılandığı davada AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci tanık olarak ifade verdi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada 6 tutuklu sanık ile tarafların avukatları hazır bulundu.

Tutuklu 3 sanığın da SEGBİS'le bağlandığı duruşmaya, Fatih, Beyoğlu, Sultangazi ve Kağıthane belediye başkanları ile bazı AK Parti ilçe başkanları da izleyici olarak katıldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ali Öztürk, duruşma başlamadan önce izleyici ve diğer katılımcıları fotoğraf ve görüntü çekmemeleri konusunda uyardı.

Kimin hangi eylemden yargılanırsa yargılansın burada sanık, sanık yakınları, mağdur ve müştekilere hakaret içeren, duruşma inzibatını bozucu davranış sergilenmesi halinde bu eylemi yapan kişiler hakkında gereğinin yapılacağını dile getiren Öztürk, "Duruşma salonları duygusal tepki verilecek yerler değil. Mahkeme heyeti dahil olmak üzere herkes kişisel yargılarını dışarıda bırakıp girerler." diye konuştu.

Daha sonra "tanık" olarak ifade veren Temurci, 15 Temmuz 2016 akşamı saat 21.00 sıralarında bazı partililerle il binasında toplantı yaptıklarını anlatarak, bir süre sonra köprünün üzerinde zırhlı araçların bulunduğu haberini aldıklarını söyledi.

Bunun ilk başta bir terör olayı olduğunu düşündüğünü ifade eden Temurci, daha sonra gelen haberlerde birçok noktada askeri hareketliliğin yaşandığını öğrendiklerini kaydetti.

"Oyalama taktiği izleyip televizyonlardan halka çağrı yaptım"

Temurci, İl Başkanlığını kesinlikle teslim etmeyecekleri kararını aldıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Saat 23.15 sularında güvenlik sorumlumuz yanıma gelerek 70-80 civarında askerin zırhlı araçlarla bina önüne geldiğin söyledi. O sırada talimatım üzerine tüm arkadaşlar, 4. kata çıkmışlardı. Askerler geldiğinde ben 4. katta pencereleri açtım. Askerler içeri girerken güvenlik görevlilerimizin ağır silahlarını ellerinden aldıklarını gördüm. Birkaç silah aldılar, çok kısa bir sürede oradaki çevik kuvvetin otobüse binerek ayrıldığını seyrettim."

Bu sırada bazı televizyon kanallarına bağlanarak durumu anlatmaya çalıştığını dile getiren Temurci, askerlerin bina önüne gelmesinden itibaren bir oyalama taktiği izleyerek televizyonlardan halkı alanlara davet ettiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığının Kısıklı'da konutu bulunması nedeniyle vatandaşların bir kısmını burada kalması, geri kalanların ise 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne yürümesi talimatını verdiğini belirten Temurci, sahadaki partilileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklama yaptığı saate kadar yönlendirmeye devam ettiğini anlattı.

"Çevik kuvvet neden ayrıldı?"

Tutuklu sanıklardan üsteğmen Muzaffer Dikencik'e, girdikleri yanlıştan dönülmesi gerektiğini, bunu birlikte düzeltebileceklerini söylediğini belirten Temurci, karşısında konuşan üsteğmeni bir asker edasıyla değil de biraz korkmuş bir halde gördüğüne vurgu yaptı.

Temurci, bir süre sonra Külünk ve vatandaşların İl Başkanlığının girişinde askerlerin oluşturduğu barikatı yarıp koşarak binaya girdiğini ifade ederek, üsteğmen Muzaffer Dikencik'in de bu sırada yanından ayrıldığını söyledi.

Gelen arkadaşlarından birine, bina önündeki çevik kuvvet ekiplerinin nasıl olur da askerlerin gelmesiyle hemen İl Başkanlığından ayrıldığını sorduğunu anlatan Temurci, "O da, 'Bunlara bir yerden bir emir geldi ve onlar İl Başkanlığını terk ettiler bilgisini aldık.' dedi. Ama aşağıdan bizi endişeye sevk eden en önemli şey, binbaşı 'havaya ateş açın' diyordu." diye konuştu.

Öztürk ile Temurci arasında müdahillik talebine ilişkin bir diyalog yaşandı.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı güvenlik amiri Selahattin Gelir'in de tanık sıfatıyla dinlenilmesinin ardından mahkeme heyeti, duruşmaya kısa bir ara verdi.

"Niçin müdahil olma talebimizin değerlendirilmediğini anlayabilmiş değilim"

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan Temurci, davaya gösterdiği ilgiden dolayı medya kuruluşlarına teşekkür etti.

Partisinin İl Başkanlığının 70-80 askerin işgal girişimiyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Temurci, şöyle devam etti:

"İşin başından beri bu davaya müdahil olmamız gerektiğini söylüyoruz. Eğer bir hareket bir yerden planlanmış, yüzbinlerce kişi sahaya davet edilmiş ve Cumhurbaşkanımızın talimatıyla İstanbul ayağa kaldırılmışsa, burada işgal edilen bir siyasi ve tüzel kişilik olarak niçin müdahil olma talebimizin değerlendirilmediğini doğrusu halen anlayabilmiş değilim. Mahkeme başkanımızın dosyaya fazlasıyla hakim olduğunu gördüm ve çok da mutlu oldum. 15 Temmuz'dan sonra bir yıl geçti. Hızlı bir şekilde, bu millete silah doğrultanların gerektiği şekilde cezalandırılacağına yürekten inanıyoruz. Hukuk devletiyiz. O gün oraya yönlendirilen erlerin durumunu da izah ettim. O emri alan, 'sıkın' diye AK Parti İstanbul İl Başkanlığı önünde üsteğmene emir veren binbaşı da dahil olmak üzere, o gün il başkanlığında yaşananları anlatırken, aslında il başkanlığının o gün İstanbul'da gerek köprüler, havalimanları, kamu binaları, meydanlarımız, Cumhurbaşkanı ve Başkanımızın evi olmak üzere belirlediğimiz o geniş yelpazede neler yaşandığını bugün anlattık."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın