Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,544.40
BTC/USDT
70,050.00
BIST 100
9,086.41
Gündem

Depremde ölen öğrencilerin mezarları okullarının bahçesinde

Samsun'un Ladik ilçesinde 1943 yılında meydana gelen depremde hayatını kaybeden 5 öğrenciden ikisinin kabri, Akpınar Fen Lisesi'nin bahçesinde bulunuyor.

İlyas Gün  | 22.01.2018 - Güncelleme : 22.01.2018
Depremde ölen öğrencilerin mezarları okullarının bahçesinde

Samsun

SAMSUN - İLYAS GÜN

Samsun'un Ladik ilçesindeki Akpınar Fen Lisesi, o dönemdeki adıyla Ladik Akpınar Köy Enstitüsü, 1943 yılındaki depremde yitirdiği iki evladını bağrında saklıyor.

Okul Müdürü Muharrem Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 26 Kasım 1943 yılında 7,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini, büyük hasara yol açan depremde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini anımsattı.

O günkü adı Ladik Akpınar Köy Enstitüsü olan okullarında farklı illerden gelerek okuyan 5 öğrencinin depremde hayatını kaybettiğini anlatan Köse, "Öğrencilerden üçünün cenazesi aileleri tarafından memleketlerine götürülmüş. Tokat'ın Erbaa ilçesinden okumaya gelen Cevdet Ardınç ile Hüseyin Şahin'in cenazelerini kimse almayınca okulun bahçesine defnedilmiş." dedi.

Depremin yıl dönümlerinde 74 yıldır okulda tören yapıldığını vurgulayan Köse, öğrencilerin toplu halde okulun bahçesindeki kabristanda dua ettiğini söyledi.

Kabristanda cenazeleri aileleri tarafından alınan üç öğrencinin temsili mezarlarının da bulunduğuna da işaret eden Köse, "Öğrencilerimizi unutmuyoruz. Depremin yıl dönemlerinde anıyoruz. Bu kültürü gelecek nesillere de aktarıyoruz. Bütün öğrencilerimizin onları anmalarını sağlıyoruz. Türkiye'de içinde kabristan bulunan bir başka okul yok." diye konuştu.

Köse, şehitlikte kabirleri bulunan Ardınç ve Şahin'in ailelerine de ulaştıklarını da belirterek "Ailelerinden şu an üçüncü kuşak hayatta. Kendileri ile görüştük ve ama mezarlığın okulun bahçesinde kalmasının daha doğru olacağını belirttiler." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.