Dolar
32.38
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,530.90
BTC/USDT
70,101.00
BIST 100
9,115.49
Ekonomi

Türk inşaat şirketleri gözünü Afrika'ya çevirdi

Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Arıoğlu, Türk şirketlerinin yeni hedef pazarının Afrika olduğunu belirterek “Türk inşaat şirketlerinde Afrika’ya yönelik bir akım başladı.” dedi.

20.03.2018 - Güncelleme : 20.03.2018
Türk inşaat şirketleri gözünü Afrika'ya çevirdi

DODOMA - TUFAN AKTAŞ

Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Arıoğlu, Türk şirketlerinin yeni hedef pazarının Afrika olduğunu belirterek “Türk inşaat şirketlerinde Afrika’ya yönelik bir akım başladı.” dedi.

Tanzanya’da yaklaşık 3.1 milyar dolarlık demir yolu projesiyle ülkeyi Türk müteahhitlerinin yurt dışında en fazla iş üslendiği ülke konumuna getiren Yapı Merkezi şirketinin Yönetim Kurulu Başkan Vekili Arıoğlu ve Türkiye’nin Darüsselam Büyükelçisi Ali Davutoğlu, Afrika'daki çalışma koşulları ve iş imkanlarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Arıoğlu, Tanzanya'daki Darüsselam-Morogoro hattının devamı olan ve geçen hafta temeli atılan Morogoro-Makutupora hattına ilişkin, “Yaklaşık 40 senedir demir yolu projeleri yapıyoruz. Tanzanya’daki proje bugüne kadar aldığımız en büyük proje. Projenin hızı saatte 160 km, bu Sahraaltı Afrika’daki en hızlı ve teknolojik tren projesi.“ ifadesini kullandı.

“Atlantik'i Hint Okyanusu’na bağlamak istiyoruz”

Yapı Merkezi olarak Afrika’da Senegal, Fas, Cezayir, Etiyopya gibi ülkelerde iş yaptıklarını ve yakın zamanda Kenya’da bir projeye başlayacaklarını anlatan Arıoğlu, “Bir hayalimiz var. Atlantik'i Hint Okyanusu’na bağlamak istiyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin Afrika’ya yönelik bir strateji geliştirmeye çalıştığını ve yakın zamanda Tütkiye olarak Afrika'yla olan ticaret hacminin artacağını savunan Arıoğlu, Çin gibi Türkiye’nin de kıtaya yönelik kendi modelini geliştireceğini belirtti.

“Açılımı geride bıraktık ortaklık aşamasına geldik”

Türkiye’nin Afrika açılım politikasının artık geride bırakıldığını belirten Büyükelçi Davutoğlu, “Afrika'ya açılım politikamız vardı. Büyükelçiliklerin sayısı artırıldı, Türk Hava Yolları uçtuğu noktaların sayısını artırdı. Biz artık açılımı geride bıraktık. Artık Afrika'yla ortaklık aşamasına geldik. Ortaklık aşamasının en büyük göstergesi ise büyük şirketlerimizin artık orada yer alması.” dedi.

“Ülke mevzuatına uygun davranılmalı"

Afrika ülkelerinin az gelişmiş ülkeler olduğu için her alanda yatırıma açık bulunduklarını söyleyen Davutoğlu, "Mesela enerji üretimi yetersiz. Dolayısıyla enerji santralleri kurulabilir. Enerji için burada doğalgaz, kömür ve hidroelektrik kaynakları var. Tekstil ve ilaç sektöründe de yatırım yapılabilir." ifadelerini kullandı.

Yatırım yapılırken oyunu kuralına göre oynamak gerektiğini ve ülke mevzuatına uygun davranılması gerektiğine işaret eden Davutoğlu, “Şirketin başlangıcından işletme aşamasına kadar hukuk müşavirliklerine ve danışmanlarla çalışmak lazım." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.