Dolar
32.48
Euro
34.75
Altın
2,337.49
ETH/USDT
3,113.50
BTC/USDT
63,480.00
BIST 100
9,915.62
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

FETÖ sanığından 'Liste halı saha maçı kadrosu olabilir' savunması

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlere ilişkin davada savunma yapan sanık eski binbaşı Öztürk, odasında yapılan aramada bulunan isim listesine ilişkin, "Halı saha maçı kadrosu olabilir" dedi.

03.01.2018 - Güncelleme : 04.01.2018
FETÖ sanığından 'Liste halı saha maçı kadrosu olabilir' savunması

ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlerle ilgili 244 kişinin yargılandığı davanın duruşmasına devam edildi.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde yapılan duruşmada sanıklar, avukatları ve müşteki avukatları hazır bulundu.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümü, olay tarihinde Jandarma İstihbarat Başkanlığında görevli eski binbaşı Özkan Öztürk'ün savunmasıyla başladı.

İzinde bulunduğu sırada komutanlarının helikopter kazasıyla ilgili bir emri üzerine komutanlığa geldiğini, ilk başta nizamiyeden içeri alınmadığını, amiri tarafından çağrıldığını söyleyince personelin kendisini içeri aldığını öne sürdü.

İçeride olağan dışı bir kalabalıkla karşılaştığını, kışlada bulunan kişilerden çoğunu ilk kez gördüğünü belirten Öztürk, bu sırada silah sesleri duyulduğunu, ne olduğunu anlamak için iç bahçeye çıktığını, burada 6-7 kişilik bir grup gördüğünü söyledi.

Bu kişilere ne olduğunu sorduğunu, ancak bir cevap alamadığını savunan Öztürk, bunun üzerine dış bahçeye çıktığını, burada belli aralıklarla dizilmiş personeli gördüğünü, ne olduğunu sormak için onlara yaklaştığı sırada yoğun bir ateş açıldığını ve boynundan yaralandığını anlattı.

"Karanlık bir odada bekledim"

Sanık Öztürk, "Kendimi en yakın binanın içine attım. Yaralandığımı söyleyerek etrafımdakilerden yardım istedim. Beni alıp 2-3 kat yukarı çıkardılar. Karanlık küçük bir odada bekledim. Ambulansla kışladan çıktım. Hastaneye götürüldüm. Yanımda olmasına rağmen beylik tabancamı asla kullanmadım. O gece kamuflajlı olduğum ve beylik tabancamın yanımda bulunduğu hiçbir yerde belgeli değil. Bunu aleyhimde olmasına rağmen ben itiraf ediyorum. Çünkü suçsuzum." dedi.

ByLock kullandığı iddiasını reddeden Öztürk, "Bu programı ne kullandım ne de indirdim. Kendimden eminim. Benle ilgili bu tespitte bir hata olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

"Liste her şey olabilir" savunması

Polise ateş edilmesi yönünde kesinlikle bir talimat vermediğini savunan Öztürk, odasında yapılan aramada ele geçen bir karta yazılı 5 kişilik isim listesine ilişkin, "O her şey olabilir. Normaldir. Mutlaka makul bir açıklaması vardır. Nöbet olabilir, birilerine bir görev vermiş olabiliriz. Halı saha maçı kadrosu da olabilir." dedi.

"Bayrak'ın odasına sığındım"

Sanıklardan Serkan Polat ise savunmasında, suç tarihinde Ankara İl Jandarma Komutanlığında teğmen rütbesiyle organize suçlar kısım amiri olarak görev yaptığını söyledi.

Üzerine atılı anayasal düzeni değiştirme suçunu kabul etmeyen Polat, 15 Temmuz'da normal mesaisine geldiğini, saat 13.30 sularında ataması yapılan personel için Sincan İlçe Jandarma Komutanlığında düzenlenen yemeğe katıldığını, yemekten sonra İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü eski binbaşı Erdal Karlıdağ'ın kendisini arayarak bir operasyona yönelik keşif yapılacağından bahsettiğini, bunun üzerine 18.40 sularında İl Jandarma Komutanlığına geldiklerini söyledi.

Operasyonun saat 22.30'da düzenleneceği belirtilerek saat 22.00 sularında Gimat'ta bir yere çağrıldığını anlatan Polat, üstlerine bu konuda bilgi verip onay aldıktan sonra İl Jandarma Komutanlığından ayrıldığını anlattı.

Erdal Karlıdağ'ın kendisini arayarak Beştepe'deki Jandarma Genel Komutanlığına çağırdığını, 3 personelle birlikte karargaha geçtiğini belirten Polat, Karlıdağ'ın kendilerine terör saldırısından bahsettiğini ve takviye amaçlı çağrıldıklarını söylediğini öne sürdü.

Karlıdağ'ın emriyle "terör saldırısına karşı kullanmak maksadıyla" silah aldığını ve harekat merkezine geçtiğini iddia eden Serkan Polat, harekat merkezinde kimseyi bulamadığını, bu sırada önceden tanıdığı Yüzbaşı Mehmet Emin Bayrak'ı gördüğünü ve hiçbir olaya karışmamak için Bayrak'ın odasına sığındığını söyledi.

İlerleyen saatlerde İl Jandarma Komutanlığına geçmek istediğini ancak keskin nişancı atışı nedeniyle karargahtan çıkamadığını savunan Polat, tekrar Bayrak'ın odasına çıkıp orada beklediğini, bu sırada darbe girişimini televizyondan öğrendiğini öne sürdü.

Sabaha karşı binanın boşaltılması talimatı geldiğini, karışıklıktan istifade ederek karargahtan çıktığını ve İl Jandarma Komutanlığına geçtiğini iddia eden Polat, daha sonra polis tarafından gözaltına alındığını aktardı.

Polat, ByLock kullandığı suçlamasını kabul etmedi. Darbe faaliyetine katılmadığını ve suçsuz olduğunu anlatan Polat, tahliye ve beraat istedi.

Polat'ın savunmasının ardından duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.

Muhabir: Serdar Açıl

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın