Dolar
32.57
Euro
34.93
Altın
2,335.90
ETH/USDT
3,135.80
BTC/USDT
64,271.00
BIST 100
9,716.77
Dünya

'Türkiye'de aldığım eğitim, akademik hayatıma ayrıcalık kattı'

Doktora öğrenimini Türkiye'de tamamlayan Filistinli doktor Fadıl Naim, ülkesinde dekan oldu. Gazze İslam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Naim, "Türkiye'de aldığım eğitim, akademik ve mesleki hayatımda bir ayrıcalık oluşturdu" dedi.

Nour Mahd Ali Abu Aisha, Safiye Karabacak, Zeynep Tüfekçi, Afra Aksoy  | 20.11.2017 - Güncelleme : 21.11.2017
'Türkiye'de aldığım eğitim, akademik hayatıma ayrıcalık kattı'

Gazze

GAZZE

Türkiye'de doktora yapan Filistinli Fadıl Naim, öğrenim sürecinde Ankara'da geçirdiği zamanın mesleki ve akademik hayatına ayrıcalık kattığını söyledi.

Gazze'nin batısında yaşayan 52 yaşındaki 6 çocuk babası Naim, kentin önde gelen ortopedi doktorları arasında yer alıyor. Doktora öğrenimini 2003'te tamamlayan Naim, kurucularından olduğu Gazze İslam Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yaklaşık iki yıl önce dekan olarak atandı.

Naim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de öğrenim görmesinin Gazze'de mesleki ve akademik anlamda kendisine birçok fırsat kapısı açtığını belirterek, "Türkiye üniversitelerinde eğitim görmek, Filistinli mezunlara mesleki ve akademik ayrıcalık kazandırır." dedi.

Türkiye'de eğitim görerek, yetenek ve tecrübelerini taçlandırdığını anlatan Naim, Almanya'da tıpta lisans ve yüksek lisansını tamamlamasının ardından 1996'ta Türkiye'de "ortopedik cerrahi" alanında doktora için burs kazandığını kaydetti.

Ankara'ya geldikten sonra eğitim hayatına 7 aylık dil eğitimi ile başladığına vurgu yapan Naim, "Dil eğitimini tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi'ne başladım. Burada doktorlar, doktora eğitimi alırken aynı zamanda hastanede 5 sene gönüllü doktorluk yaptım." diye konuştu.

Tıp eğitimi ve ortopedik cerrahi ihtisası için yaklaşık 11 yıl Almanya'da kalan Naim, Gazze'ye döndükten sonra UNRWA'da bir sene kadar gönüllü çalıştığını, bu süre zarfında yüksek öğrenimini tamamlamak isteyen öğrencilere verilen burs kapsamında kendisine hem Türkiye'den hem de İspanya'dan burs imkanı sunulduğunu anlattı. Naim, şunları kaydetti:

"Ancak 11 yıl Avrupa ülkesinde edindiğim tecrübeden sonra Müslüman ve doğu ülkesi olan Türkiye'yi seçtim. Türkiye'nin adetleri Filistin'e yakındı. Bu bana göre doğru bir tercihti ve Türk topraklarına varır varmaz bu kanaatimin doğru olduğunu daha iyi anladım. Türkiye'nin sosyal dokusu mozaiği andırıyor. Müslüman bireye, tek bir modele uyum sağlamak zorunda kalmadan, yaşamak istediği hayat stilini seçme özgürlüğü veriyor. Tıpkı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi."

Naim, Türkiye'de 4 çocuğu ve eşiyle birlikte geçirdiği 6 senenin, kendisine Türk toplumuyla bütünleşip, onları yakından tanıma fırsatı verdiğini vurguladı.

İstediği hayat stilini yaşamak için kendisine bir fırsat sunan Türkiye'yi özlediğini ve dönmeyi arzu ettiğine değinen Naim, "YTB'nin sağladığı burs, Türk ile Filistin halkları arasındaki iletişimi desteklemenin ve iki ülke arasında bir iş birliği kültürünün yaygınlaştırmanın en önemli yollarından biri." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki eğitimin akademik ve mesleki yaşamda "seçkin ufuklar" sunacağına dikkati çeken Naim, Filistinli öğrencilere Türkiye'de eğitim almalarını tavsiye etti.

Naim, farklı siyasi bağlılıklarına rağmen Türk halkının tümünün Filistinlilere "kardeşçe" baktığını belirterek, "Türk topraklarında Filistinli, kendini yabancı hissetmez. Arap ve Türkler arasında yakınlık var." diye konuştu.

Naim ayrıca Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Birliğinin (YTB) Filistin halkına destek için harcadığı çabalardan övgüyle söz ederek, Türkiye'de akademik eğitim görme hakkı kazanan kişi sayısında artış olmasını ümit ettiğini vurguladı.


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın