економија

Сараевски бизнис-форум: „Дигиталната револуција да се гледа како можност“

Сараевски бизнис-форум: „Дигиталната револуција да се гледа како можност“

Зоран Јовановски смета дека целиот регион се соочува со различни предизвици, истакнувајќи дека е сѐ поголемо заминувањето на младите, образовани и интелигентни луѓе, проследено со голема невработеност и неусогласени вештини

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Трамп за трговските преговори со Кина: „Останаа две недели за нешто прекрасно"
05.04.2019

Трамп за трговските преговори со Кина: „Останаа две недели за нешто прекрасно"

Истакнувајќи дека со кинеските и американските преговарачки тимови досега е постигнат договор за многу прашања и дека останале неколку работи за усогласување, Трамп рече: „Има уште пат за одење, но не е далеку“.

„Турција ја постигна највисоката вредност на извозот во првото тримесечје во 2019 година“
04.04.2019

„Турција ја постигна највисоката вредност на извозот во првото тримесечје во 2019 година“

Турската министерка за трговија, Пекџан: „Турција ја постигна највисоката вредност на извозот во својата историја во првото тромесечие во 2019 година.“

Заев и Ципрас на Бизнис форум во Скопје
02.04.2019

Заев и Ципрас на Бизнис форум во Скопје

„Вие драги претставници на бизнис заедницата во одреден дел од историјата бевте веројатно најоштетени затоа што вам одамна ви бил очигледен потенцијалот за економската соработка доколку нашите две држави се пријателски настроени", рече Заев.

Турција бележи раст на извозот
29.03.2019

Турција бележи раст на извозот

Извозот на Турција во февруари се зголеми за 3,4 отсто во споредба со истиот месец минатата година, односно се зголеми на 13 милијарди и 593 милиони долари.

ЕУ на агенцијата „Фич“ ѝ изрече парична казна од 5,13 милиони евра
28.03.2019

ЕУ на агенцијата „Фич“ ѝ изрече парична казна од 5,13 милиони евра

Казната е изречена поради тоа што „Фич“, во периодот меѓу јуни 2013 и април 2018 ги прекршила правилата за спречување на судирите на интереси во случаите на Велика Британија, Франција и Шпанија