култура и уметност

Во Скопје ќе се одржи Недела на турски филмови и Кинематографска работилница

Во Скопје ќе се одржи Недела на турски филмови и Кинематографска работилница

Инаугурацијата на Неделата на турски филмови ќе се одржи на 23 април 2019 – вторник, во новиот Комплекс на Меѓународниот балкански универзитет во Скопје, каде што ќе се прикаже првиот филм „Балкајмак“ кој е снимен во Северна Македонија

Агенда
Агенда на Турција и агенда во светот, програми на лидери и меѓународни активности на страницата за Агенда.
Претставен наградениот документарен филм „Медена земја“
12.03.2019

Претставен наградениот документарен филм „Медена земја“

„Беа воодушевени, имаше емоции, луѓето излегоа расплакани што многу значи за нас, пред сѐ бидејќи го доживеале како луѓе, настрана тоа што се новинари, го доживеале емотивно и тоа многу ни значи“, рече режисерката Тамара Котевска.

Црквата „Св. Ѓорѓи“ во Јордан, засолништето на христијаните во раниот период
11.03.2019

Црквата „Св. Ѓорѓи“ во Јордан, засолништето на христијаните во раниот период

Црквата „Свети Ѓорѓи“, чии остатоци се наоѓаат во градот Рехаб, во покраината Ел-Мефрак, североисточниот дел на Јордан, се смета за една од најстарите цркви во светот

Скопје: Промовирани курсевите за ракотворби поддржани од ТИКА
07.03.2019

Скопје: Промовирани курсевите за ракотворби поддржани од ТИКА

„Ние особено сакаме да дадеме придонес на учеството на жените во економскиот живот. Со развивање на овие рачни вештини, сакаме производите да ги направиме достапни до пазарот и на крај да овозможиме да станат мали претприемачи“, нагласи Ајтекин.

Село во Белгија секоја година организира турски тематски карневал
06.03.2019

Село во Белгија секоја година организира турски тематски карневал

Селото, во коешто не живеат Турци, освен карневалoт има и локален фудбалски тим „Royal Football Club Turkania“, кој игра во пониските лиги, чие лого е означено со турската ѕвезда и полумесечина“

„Кукерландија“ во Бугарија: Вековна традиција која привлекува туристи од цел свет
03.03.2019

„Кукерландија“ во Бугарија: Вековна традиција која привлекува туристи од цел свет

Фестивалот и оваа година собра голем број учесници и од соседните земји Турција, Македонија, Романија и Грција