Почетна > политика

политика друго Вести

По неодамнешната оставка на Никос Коѕијас, надлежностите од Министерството за надворешни работи што ги презеде премиерот Ципрас ќе бидат предадени на Јоргос Катругалос, досегашниот заменик-министер за надворешни работи задолжен за европски прашања.

„Ова е историски момент за нас и за Алијансата. Заедно поминавме низ многу предизвици. Заедно остануваме одлучни да ја браниме слободата, заедничкото наследство на нашите народи, базирани на принципите на демократијата...“

„Денеска е голем ден! Денеска го заземаме нашето место на масата на НАТО. Го оставаме минатото на изолација зад нас и зачекоруваме кон иднината како дел од семејството на Алијансата“, истакна Шекеринска

„Во фокусот на Владата е да обезбеди и да гарантира дека примарната здравствена заштита (ПЗЗ) ќе биде носечки столб на целиот здравствен систем. Но во истовреме примарната здравствена заштита го преставува и целокупниот пристап на општеството...”

„Во периодот кој доаѓа, Република Македонија ќе го полага тестот на капацитетот и зрелоста. Фер и демократски избори се еден од условите по кој ќе нè вреднуваат и оценуваат...“

Во Венецуела се одржуваат протести од 10 јануари, кога претседателот Николас Мадуро положи свечена заклетва за вториот мандат, по гласањето кое го бојкотираше опозицијата.