Dolar
32.38
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,568.80
BTC/USDT
70,824.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

B'Tselem'den İsrail askerlerine 'ateş emrine uymayın' çağrısı

İsrailli insan hakları kuruluşu B'Tselem, abluka altındaki Gazze sınırında bulunan İsrail askerlerine Filistinli göstericilere gerçek mermiyle ateş açılması emrine uymamaları çağrısı yaptı.

Mustafa Deveci  | 05.04.2018 - Güncelleme : 05.04.2018
B'Tselem'den İsrail askerlerine 'ateş emrine uymayın' çağrısı

Quds

KUDÜS

İsrailli insan hakları kuruluşu B'Tselem'in resmi internet sayfasından yayımlanan bildiride, İsrail askerlerinin Filistinli göstericilere neden ateş açmaması gerektiği kapsamlı şekilde anlatıldı.

"Silahsız ve tehdit oluşturmayan insanlara karşı gerçek mermi kullanımı yasalara aykırıdır." denilen açıklamada, tel örgülere yaklaşan veya bu örgüleri geçmeye teşebbüs eden kişilere karşı gerçek mermiyle ateş açılması emri verilemeyeceği belirtildi.

B'Tselem'in açıklamasında, geçen hafta cuma gününden bu yana Gazze sınırında, İsrail askerlerinin gerçek mermiyle ateş açarak 19 Filistinliyi şehit etmesi ve bin 500'den fazlasını yaralaması eleştirildi.

Bildiride, İsrail ordusunun Gazze sınırındaki protestolara karşı hazırlıklı olmasına rağmen İsrailli yetkililerin sivil kayıpların azaltılması için önlem almak yerine, Gazze sınırındaki tellerden yüzlerce metre ötedeki göstericilere gerçek mermi ile ateş açılması emri verdiğine dikkat çekildi.

"Yasa dışı emirlere uymak suçtur"

İsrail askerlerinden Filistinli sivillere karşı gerçek mermi kullanılması emrine karşı çıkmaları istenen açıklamada, "Yasa dışı emirlere uymak suçtur." hatırlatması yapıldı.

Filistinliler, Toprak Günü'nün 42'nci yılı kapsamında geçen cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında barışçıl gösteriler düzenliyor.

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halka gerçek mermilerle ateş açıyor. Gösterilerin başladığı ilk günden itibaren 19 Filistinli şehit oldu, bin 500'den fazla Filistinli yaralandı.

Öte yandan, geçen cuma günü Filistin'deki son yılların en büyük gösterilerinden birine sahne olan Gazze sınırında yarın da büyük bir gösteri düzenlenmesi bekleniyor. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın